BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
уторак , 25 фебруар 2020
Home / Vesti / Kako se vozi po vrućini
automobil-voznja

Kako se vozi po vrućini

Počele su letnje vrućine, ali i sezona kada mnogi automobilima putuju na odmor. Evo uputstva Agencije za bezbednost saobraćaja kako se vozi po vrućini.

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je da je najveći broj saobraćajnih nezgoda izazvan nepoštovanjem ograničenja brzine kretanja, prvenstva prolaza, preticanjem, posebno na mestima gde to nije bezbedno i dozvoljeno, vožnjom pod dejstvom alkohola i u stanju povećanog umora vozača.

Povodom početka letnje turističke sezone i očekivanog pojačanog intenziteta saobraćaja predstojećeg vikenda, Agencija apeluje na dodatnu opreznost na putevima koji prolaze kroz naseljena mesta, na raskrsnicama putnih pravaca, kao i kod odmorišta.

“Ukazujemo da vozite brzinom pri kojoj neophodno zaustavljanje vozila neće predstavljati problem. Ukoliko krećete na put, potrebno je da prethodno proverite tehničku ispravnost vozila, posebno uređaja za upravljanje i zaustavljanje, stanje pneumatika i elektroinstalacija”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je moguće, izbegavajte vožnju u noćnim satima, kao i dugotrajnu vožnju u najtoplijem delu dana. Pokušajte da na svaka dva sata pravite pauze od 15 minuta, a prilikom svakog ulaska u vozilo, prethodno ga provetrite.

Na put krenite na vreme, a vreme izgubljeno u saobraćajnoj gužvi nemojte nadoknađivati brzom vožnjom, jer ćete na taj način povećavati rizik za izazivanje saobraćajne nezgode.

U apelu se takođe, ne preporučuje višesatno upravljanje vozilom nakon radnog dana, zbog premora organizma koji umanjuje sposobnost procene situacija i reagovanja u saobraćaju.

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima –razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od pet do 10 stepeni, a idealno je oko sedam stepeni.

Ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj, i otvorite prozore jer nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam.

U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka jer nedovoljna hidriranost organizma kod vozača može oslabiti sposobnost procenjivanja i rasuđivanja, kao i brzinu reagovanja i izazvati pospanost i umor.

U apelu se takođe skreće pažnju na obavezu korišćenja sigurnosnih pojasava, kako na prednjim tako i na zadnjim sedištima u vozilima, i podsećamo da se deca mlađa od tri godine moraju voziti u dečjem bezbednosnom sedištu.

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, na povećanu pažnju i opreznost tokom letnjih dana, jer trenutak nepažnje i opuštenosti može dovesti do nezgode i tragičnih posledica.

About sheldon

Check Also

602861_untitled2_ff

Oprez: Počela sezona dvotočkaša

Najviše vozača dvotočkaša izgubi život na početku i na kraju sezone. Sve je više biciklista ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>