BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
уторак , 25 фебруар 2020
Home / Vesti / Spremite motocikl za vožnju
Wallpapers Market
Wallpapers Market

Spremite motocikl za vožnju

Stiglo je vreme kada slobodno možemo da planiramo kuda ćemo na vožnju motociklom. Pre toga, naravno, moramo da otkravimo dvotočkaše koji su nas verno čekali tokom zime. Evo najbitnijih provera,

ULJE U MOTORU

Ako pre zime niste menjali ulje u motoru postoje šanse da je tokom hladnih dana ova tečnost apsorbovala vlagu koja je idealna osnova za stvaranje korozije. Zato je sada vreme za zamenu. Naravno, ako ste pre odlaganja promenili ovu tečnosti onda najverovatnije nema potrebe da menjate ulje u motoru.

DRUGE TEČNOSTI

Osim motornog ulja, vrlo je važno da proverite količinu i kvalitet rashladne tečnosti u motoru pogotovo ako niste startovali motor tokom zime. Uz to, obavezno proverite i po potrebi zamenite kočionu tečnost, pogotovo ako je niste menjali tokom prethodne, odnosno tokom protekle dve sezone.

FILTER

Posle dugog stajanja i pred prvu vožnju nije na odmet na motociklu proveriti i stanje filtera za vazduh, a pogotovo ako je motocikl stajao napolju ili ako ga niste pokrili. Sve što treba da uradite je da na njemu potražite nečistoće i da ih uklonite. Postoje i posebni sprejovi za ovu namenu. Naravno, ako nečistoće ne mogu da se uklone i ako ustanovite da je filter oštećen, najbolje je da ga zamenite novim.

SVEĆICE

Svećicu u motoru menjate po servisnom intervalu. Ako je motor bio napolju pod ceradom i ukoliko ste štitili cilindre uljem, onda pre prve vožnje izvadite svećicu, kratko zaverglajte kako bi se izbacio višak ulja iz cilindara, očistite svećicu (čeličnom/mesinganom četkom) i zatim proverite zazore između elektroda po fabričkoj specifikaciji. Na kraju vratite svećicu na mesto.

AKUMULATOR

Većina motociklista pred zimu vadi akumulator iz motora i čuva ga na toplom, a sve kako ovaj izuzetno osetljivi deo ne bi trpeo zbog niskih temperatura. Bez obzira na to što ste ga pred zimu ostavili sa punim kapacitetom, ipak proverite da li je spreman za rad. Ako pri proveri kapaciteta baterije ona pokazuje znake zamora, možda je vreme da nabavite novi akumulator.

LANAC

Provera zategnutosti i stanja lanca lako se proverava i vizuelno. Ukoliko je labav zategnite ga kako u toku vožnje ne bi spao. Takođe, iskoristite i sprej za čišćenje ovog dela koji će lako rastvoriti nečistoće.

KOČNICE

Jedan od najbitnijih delova na motociklu su kočnice. Osim provere tečnosti koju smo već pomenuli, obavezno proverite stanje pločica i diskova. Ako uočite znake istrošenosti, najbolje ih je odmah zameniti te delove. Ako su diskovi prljavi možete ih očistiti posebnim sprejom za tu namenu.

PNEUMATICI

Osnova sigurne vožnje su naravno i pneumatici. Ako vaš motocikl nije prezimio na štenderu, onda se nadamo da se ga redovno pomerali kako se gume ne bi deformisale. U svakom slučaju pre prve vožnje proverite stanje pneumatika i potražite da nema nekih izbočina ili drugih oštećenja. Takođe, podesite i pravilan pritisak u obe gume.

SVETLA

Pre prve vožnje obavezno proverite i sve svetlosne grupe je se može desiti da je tokom zime neka od sijalica dotrajala. Ne zaboravite na proveru migavaca.

Zaključak

Tek posle svih statičnih provera koje smo nabrojali, obavezno obavite i jednu kraću test-vožnju kada ćete proveriti stanje kočnica kao i drugih vitalnih elemenata motocikla .

About sheldon

Check Also

602861_untitled2_ff

Oprez: Počela sezona dvotočkaša

Najviše vozača dvotočkaša izgubi život na početku i na kraju sezone. Sve je više biciklista ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>