BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
уторак , 25 фебруар 2020
Home / Vesti / Oprez: Počela sezona dvotočkaša
602861_untitled2_ff

Oprez: Počela sezona dvotočkaša

Najviše vozača dvotočkaša izgubi život na početku i na kraju sezone. Sve je više biciklista i motociklista na ulicama, pa vozači treba da obrate posebnu pažnju. Evo saveta i za jedne i za druge kako bi nam ulice bile bezbednije, a životi sačuvani.

Osim povećane pažnje, evo šta konkretno treba da znaju i rade i biciklisti i vozači automobila.

 BICIKLISTI:

  1. Držite svoju putanju i svaku promenu pravca signalizirajte rukom!

5c1339f7a0649338e37367416d0998d8

Iako ste sigurni u svoju vožnju, potrebno je da vaše kretanje učinite predvidim i drugim učesnicima  u saobraćaju. Signaliziranjem rukama ostvarićete direktnu komunikaciju i iskazati poštovanje prema drugim vozačima, privući ćete pažnju na vaše prisustvo i doprineti bezbednijoj i udobnijoj vožnji kroz grad.

  1. Oprezno pored parkiranih automobila

Vodite računa kada su uz desnu ivicu kolovoza parkirani automobili. Često se događa da vozač iznenada otvori vrata kako bi izašao iz vozila, što je jedan od čestih uzroka stradanja biciklista.

  1. Osvetlite se!

Obavezno koristite prednje i zadnje svetlo na biciklu kada vozite po mraku. Ukoliko nemate svetla koja će ukazati na vaše prisutvo, ona noću nemojte voziti.

  1. Koristite levi retrovizor, kontrolišite vašu saobraćajnu traku.

To vam omogućava pregled prostora odakle preti najveća opasnost. Kada ostale učesnike u saobraćaju uočite na vreme u mogućnosti ste da zauzmete bezbednu poziciju u traci. Ako primetite da vam se približava automobil većom brzinom možete dati signal rukom da biste ukazali na vaše prisustvo na drumu.

  1. Slušajte sve!

Iako je to česta slika na ulicama, vožnja bicikla I slušanje muzike preko slušalica, jednostavno ne ide. Morate uvek čuti sve što se dešava oko vas.

457117_bes_ff

VOZAČI :

  1. Kako preticati

Kada primetite biciklistu na putu, prilagodite brzinu kako biste sačekali bezbedan trenutak za preticanje. Ako se približavate biciklisti pred raskrsnicom gde je znak “stop”  ili crveno svetlo na semaforu, preticanje vam verovatno ništa neće doneti i verovatno ćete morati da ga preteknete dva puta, pre i posle raskrsnice.

  1. Bezbedna distanca

Preticanje je bezbedno jedino na distanci od 1 – 1,5 m, sačekajte takvu priliku.

  1. Bez sirena!

Pri preticanju, ne uznemiravajte bicikliste zvučnim signalima. Često biciklisti nisu u prilici da se izmaknu desno zbog raznih prepreka koje se nalaze uz desnu ivicu kolovoza, poput slivnika, rupa na putu, i slično.

  1. Gledajte pre izlaska iz vozila

Kada ste parkirani uz desnu ivicu kolovoza, pri izlasku iz vozila pogledajte u retrovizor, obratite pažnju da li iza vas na putu ima biciklista pre nego što otvorite vrata.

  1. Bez telefona

Ne telefonirajte dok vozite i poštujte bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju!

Vozači oprez!

Nijedan broj nije mali kada se odnosi na izgubljene živote. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači bicikala i motocikala odnele su čak 115 života samo tokom 2013. godine. Ovaj broj je i dalje preveliki, a jedino ga mi sami možemo smanjiti i to opreznijom vožnjom. Apelujemo na sve vozače da posebno tokom početka sezone otvore četvore oči i paze na sve oko sebe.

 

About sheldon

Check Also

Wallpapers Market

Spremite motocikl za vožnju

Stiglo je vreme kada slobodno možemo da planiramo kuda ćemo na vožnju motociklom. Pre toga, ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>